S otázkami typu „Jak dlouho to bude schnout?“ nebo „Za jak dlouho to bude suché?“ se setkáváme velmi často. Neexistuje přesný vzoreček na výpočet doby schnutí. Můžeme však přiložit ruku k dílu a pokusit se ji zkrátit na minimum.

Pro začátek je potřeba si definovat 3 klíče, které nám pomůžou k rychlému a správnému sušení.

Čím rychleji je totiž koberec suchý, tím lépe eliminujeme tvorbu nežádoucích mikroorganismů a vzlínání skvrn.

Teplota

 

Prvním z těchto klíčů, který hraje velkou roli v sušení je teplota. Čím je vzduch v místnosti teplejší, tím více vlhkosti do sebe pojme. Toho docílíme za pomoci ať už centrálního nebo podlahového topení. Pokud je venku pěkné počasí, můžeme přivést do místnosti venkovní vzduch. Pokud je však venku vlhko nebo prší, nebude mít otevření oken kýžený efekt.

 

Proudění vzduchu

 

Druhým klíčem je bezesporu cirkulace, neboli proudění vzduchu. Čím více teplého a suchého vzduchu může cirkulovat po mokrém povrchu, tím více se urychlí odpařování vlhkosti. Toho lze docílit třeba pouhým průvanem. My však máme v našem arzenálu ventilátory, které strategicky v průběhu čištění přemisťujeme, aby zajistili pohyb vzduchu na povrchu celého koberce.

 

Vlhkost

 

Třetím a neméně důležitým klíčem k úspěchu je vlhkost. Tu je však zapotřebí řešit již během samotného čištění koberců. Čím více vlhkosti se z koberce odstraní už během čištění, tím rychleji bude koberec suchý. Během extrakce se z koberce  odstraní cca 96 až 97 procent vlhkosti.

Pro krajní případy existují také přenosné odvlhčovače. Tyto jednotky rychle a efektivně odstraňují ze vzduchu velké množství vlhkosti.

 

Doba schnutí však nezávisí pouze na těchto 3 faktorech, proto nelze s jistotou určit přesnou dobu schnutí. Ve hře jsou například i faktory jako míra znečištění, materiál nebo dělka čištěného vlákna.